Uitvaartthema’s

U kunt ervoor kiezen om de uitvaart een thema mee te geven. Vooral bij een uitvaart van een jonger kind kan dit helpen om het verlies te verwerken. Vaak blijkt dat broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes er veel steun aan hebben als zij hierin een taak kunnen vervullen, zeker wanneer ze met elkaar dit thema kunnen bedenken of heel duidelijk de link erin herkennen naar degene die zij hebben verloren.


Een uitvaartthema kan variëren van een cartoonfiguur (bijvoorbeeld Winnie the Pooh), lievelingsfilm, sportevenement, hobby of lievelingsdier tot een bloemen- of kleurenthema. De wensen en mogelijkheden zijn talrijk.


Een dergelijk thema kan tot in de kleinste details in de uitvaart worden verwerkt, bijvoorbeeld in de rouwkaarten, in de uitvaartkist, in de binnenbekleding van de uitvaartkist en eventueel zelfs in het rouwvervoer.


Heeft u wel eens gedacht aan een uitvaartclown (bijvoorbeeld een pierrot) die desgewenst heliumballonnen opblaast? Wanneer u hieraan een door de kinderen zelf getekende of geschreven boodschap bevestigt, is het mooi om deze na afloop van de uitvaartplechtigheid op te laten. Dit schept bij het definitieve afscheid ook vaak een duidelijk beeld voor de achtergebleven kinderen. We kennen bijna allemaal het verhaal dat iemand die overleden is een sterretje is geworden. De heliumballon kan dan denkbeeldig de door de kinderen gemaakte boodschap of tekening tot op grote hoogte doorgeven aan de persoon die hen ontvallen is. De regelgeving van de gemeente waar de uitvaart plaatsvindt, is bindend wat betreft het oplaten van ballonnen. Het gebruik van biologisch afbreekbare ballonnen is aan te raden.


Het klinkt wellicht wat ‘decadent’, maar ook een reclamevliegtuig kan worden ingezet bij een uitvaart. Het vliegtuig wordt dan uitgerust met een afscheidstekst. Deze tekst wordt op een banier bevestigd die door het vliegtuig wordt rondgetrokken boven de locatie waar de uitvaart wordt gehouden. Desgewenst kan het vliegtuig op het daarvoor afgesproken moment de rouwstoet begeleiden op de begraafplaats. Het vliegtuig met de tekstbanier blijft dan boven de begraafplaats cirkelen totdat iedereen afscheid heeft genomen van de overledene. Wanneer het monotone zachte geronk van het vliegtuig de uitvaart opluistert, kijkt iedereen naar de lucht: de afscheidstekst die dan zichtbaar wordt, verduidelijkt wat u op dat moment aan uw dierbare wilt meegeven.


Ook bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld gebruik te maken van een Pantomime speler of een balletdansers. Zij hebben de gave om meer expressie te geven aan de muziek die ten gehore wordt gebracht. Het kan ook een mooie manier zijn om een ‘dienst’ te houden waarin niet gesproken wordt.


Wanneer iemand van het Nederlandse lied houdt, kunnen we er zelfs voor zorgen dat er een nummer wordt gecomponeerd dat voor de overledene op het lijf geschreven is. Dit neemt uiteraard wel enige tijd in beslag en moet u dus vroegtijdig bij het regelen van de uitvaart aangeven. De persoon die de tekst heeft geschreven, kan deze dan ook onder begeleiding van een muziekinstrument ten gehore brengen.
Op deze manier kan dan ook een thema worden verwerkt.


Wanneer u een aansprekend thema heeft, maar niet direct weet hoe dit u dit kunt inpassen bij de uitvaart, helpen wij u daar uiteraard bij.

Heeft u vragen over Uitvaartthema’s?

We staan graag voor u klaar.  Door op contact te drukken kunt u uw vraag kwijt. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag beantwoorden.

Cilia