Rouwverwerking

Ieder mens verwerkt het verlies van een dierbare anders. Uiteindelijk weten, of leren, we bijna allemaal hoe we het verlies en verdriet een plaats kunnen geven. Ten tijde van het overlijden is dit vaak anders. In een korte periode wordt er zo veel van iemand geëist dat het moeilijk is om alles goed te beseffen en de realiteit ervan in te zien. Vaak gaat de periode rondom een uitvaart dan ook als een film voorbij.

Wij van Lupine zijn ervaringsdeskundigen en door onze individuele begeleiding horen wij vaak dat de opgebouwde band in die periode heel vertrouwd is. Uiteraard is nazorg, als u hieraan behoefte heeft, voor ons dan ook vanzelfsprekend. Wij zien dit als een stukje verlenging van onze service en dienstverlening.

Wanneer een ouder, opa of oma, broertje of zusje, een vriendje of vriendinnetje is overleden, kan dit op een kind grote impact hebben. Onze uitvaartbegeleider heeft daarvoor speciale, op het kind gerichte boekjes. Door middel van verhaaltjes en tekeningen wordt in deze werkboekjes spelenderwijs uitgelegd wat een uitvaart inhoudt. Deze boekjes bieden wij u kosteloos aan wanneer wij de uitvaart voor u begeleiden. Ook hebben wij boekjes die ouders een stukje op weg helpen om een kind beter te begrijpen en zodoende beter te kunnen begeleiden in dit proces. Uiteraard zijn ook deze boekjes kosteloos wanneer wij de uitvaart begeleiden.

Het verlies van een kind is voor ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en verdere naaste omgeving vaak moeilijk te bevatten. Dit vergt dan ook vaak een andere vorm van rouwbegeleiding. De stichting Achter de Regenboog heeft zich hierop speciaal toegelegd. Deze stichting geeft adviezen en helpt bij het verwerken van het verlies van een kind. Zij helpt de broertjes en zusjes, maar ook de ouders om het verlies een plekje te geven. Speciaal daarvoor heeft Achter de Regenboog daarop gerichte documentatie beschikbaar. Verder bestaat de mogelijkheid om groepsgesprekken bij te wonen om daarmee de ervaringen van andere ouders en broertjes en zusjes uit te wisselen en te delen.

Een ander advies voor een goede rouwverwerking is het vastleggen van de uitvaart door een hierin gespecialiseerde fotograaf. Een ‘uitvaartfotograaf’ verstaat de kunst om op een piëteitvolle manier de uitvaart vast te leggen, zonder storend of op de voorgrond aanwezig te zijn. Een veelgehoorde reactie van mensen die al eerder gebruik hebben gemaakt van een uitvaartfotograaf is dat men ervaart dat het hebben van een dergelijke reportage heel goed helpt bij de verliesverwerking. Op ieder gewenst moment van de dag kun je de foto’s bekijken. Op deze manier ga je bewust om met het verlies. Ook neemt dit het gevoel weg dat alles in deze periode langs je heen is gegaan. Behalve een fotoreportage bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid van een videoreportage. De doelstelling is gelijk aan die van een fotoreportage.

Als service ontvangt u na de uitvaart van ons via WeTransfer een overzicht met foto’s van de uitvaart. Gedurende de dag van het afscheid nemen wij op piëteitvolle wijze enkele foto’s, van momenten in de uitvaart, van eventuele bloemen en overige dierbare momenten. Deze worden door ons gebundeld en u als service kosteloos aangeboden. Belangrijk om te weten is wel dat het ‘fragmenten’ zijn uit de uitvaart. Dit is een geheel andere beleving dan wanneer u een uitvaartfotograaf hiervoor benadert. Vooraf vragen wij aan u of u het op prijs stelt wanneer wij dit voor u doen. Is dit niet het geval, dan laten wij dit achterwege. Veelal wordt het maken hiervan wel gewaardeerd en geeft men aan dat het zeker heeft geholpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare.

Als extra ondersteuning bij rouwverwerking ontvangt u op de dag van de uitvaart het boekje ‘Verlies’. In dit boekje treft u verhalen aan van lotgenoten en de wijze hoe zij hiermee zijn omgegaan. Uiteraard bieden wij ook dit boekje kosteloos aan.

Heeft u vragen over Rouwverwerking?

We staan graag voor u klaar.  Door op contact te drukken kunt u uw vraag kwijt. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag beantwoorden.

Leanne