Het laatste afscheid

Er komt een moment dat een ieder van ons afscheid moet nemen van een dierbare; het definitieve moment van afscheid nemen. Hoe geef je zo’n moment nou invulling, soms komt een afscheid verwacht, maar helaas komt het ook vaak voor dat dit moment totaal onverwacht ineens daar is…

Hoe ga je dan te werk, wat moet je doen en wat kun je doen, ons advies is; neem vooral de tijd om te proberen rustig na te denken, neem geen overhaaste beslissingen, ga desnoods te raden bij familie en vrienden die wellicht al eens een afscheid hebben moeten vormgeven, wat hun ervaringen zijn, waar zij zich geborgen bij hebben gevoeld. Er is ook niks mis met vragen stellen en ervaringen delen en belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven.

Zo ga je stapje voor stapje iedere keer een andere fase van het afscheid nemen in, wij proberen daar zoveel mogelijk op in te spelen door iedere dag, of zoveel als dat wenselijk is, de uitvaart of beter gezegd het definitieve afscheid vorm te geven.

Iedere dag kom je namelijk in een andere fase van het afscheid nemen, ervaar je dingen anders, en kom je tot de ontdekking dat je ideeën die je de dagen ervoor had nu ineens heel anders worden. Op die momenten is het belangrijk dat daar op ingespeeld kan worden, afscheid nemen kun je immers maar eenmaal doen.

Belangrijk daarin is dat het afscheid een afspiegeling wordt van de persoon die je ontvallen is, met aanvulling van persoonlijke wensen die je als dierbare hebt, op die manier maak je er een onvergetelijk afscheid van.

Er is een gezegde dat zegt: Bij ieder afscheid wordt een herinnering geboren, van belang is dan wel dat het een heel bijzondere en dierbare herinnering is…

Realiseer je ook dat een afscheid heel persoonlijk is, dat niets raar is en dat er niks gebruikelijks is, het moet zoals je zelf voor ogen hebt. Of dat nou heel ingetogen, uitbundig of juist zéér traditioneel is. Vrijwel alles is mogelijk en vrijwel alles kan.

Zoveel mensen, zoveel wensen… en wij helpen je graag om deze wensen mogelijk te maken. Ook als blijkt dat er aan bepaalde wensen financiële consequenties zitten die je moeilijk kunt overzien, aan ons is dan de taak om hierbij te adviseren en eventueel andere opties aan te dragen. Op die manier is “een persoonlijk afscheid met oog voor detail” voor iedereen mogelijk.

Heeft u vragen over Het laatste afscheid?

We staan graag voor u klaar.  Door op contact te drukken kunt u uw vraag kwijt. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vraag beantwoorden.

Peter